Linux i igranje

04.04.2006

X-Plane

Filed under: igre — vuk @ 18:12

Znam da postoji FlightGear , ali X-Plane je jednostavno bolji. U simulacije leta zaljubio sam se nakon prve kupovine časopisa Moj Mikro. Naslov teksta je bio 'Sine nemoj letjeti polako i nisko' i iz njega sam naučio osnove koje su mi kasnije puno pomogle. Zašto takvih tekstova nema u našim informatičkim časopisima? Prva simulacija mi je bila Nightwing, simulirala je noćni let zato da ne mora prikazivati svijet izvan aviona. Poslije sam se zalijepio za MS Flight Simulator koji je dugo, dugo bio neprikosnoven. Onda sam otkrio Flight Unlimited. To je bilo više nalik pravoj stvari. Teren je više ličio na pravi teren, a nije bio nalik na trokute na koje je nalijepljena tekstura kao što je to bio slučaj u MSFS-u.I onda X-Plane. Djelo jednog čovjeka. Nenadmašeno u svijetu simulacija za osobna računala. Letni model je posve različit od glavnog konkurenta. Umjesto pripremljenih tablica s podacima za svaki avion X-Plane izračunava djelovanje sila uzimajući u obzir karakteristike aviona i pojedinih njegovih dijelova. Zbog toga ga vrlo često koriste oni koji izrađuju avione (uglavnom hobisti ali i profići: http://www.cartercopters.com/) jer u njemu mogu modelirati i isprobavati prototipove.

Zahvaljujući X-Plane-u možete letjeti i na Marsu, u uvjetima koji su jako bliski stvarnim uvjetima. Letenje na Marsu zahtijeva drugačiji način leta zbog drugačijih uvjeta. Mislite da je letjeti na Marsu lakše nego na Zemlji? Varate se.

Zajednica je vrlo brojna, aktivna i predana. Na X-Plane.Org stranicama trenutno možete skinuti više od 1500 različitih modela aviona i letjeti u njima. Global Scenery ima 60GB podataka i omogućuje vam let iznad fantastičnih terena širom Zemlje.

X-Plane vrijedi svakog centa kojeg ćete dati za njega. Postoje inačice za Linux, Mac i Windowse.

X-Plane je odgovor na pitanje koja je najbolja simulacija letenja za osobna računala.

Isti autor napravio je i igru/simulacij SpaceCombat koja je na raspolaganju za slobodan download.

Oglasi

Napiši komentar »

Nijedan komentar do sada.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

Napravi besplatnu web stranicu ili blog na WordPress.com.

%d bloggers like this: